Weemoed

Dinsdagavond zat ik in de trein van Zwolle naar Heerenveen. Bij Wolvega konden we niet meer verder. De conducteur riep om: ‘…in verband met een aanrijding met een persoon’. De coupé werd stil. Waarschijnlijk een mens die niet meer wilde leven. Een man, vrouw, jongen of meisje die dit leven niet meer aankon, niet meer wilde. Dat hoorde ik eens van iemand: ze wilde niet zozeer dood, maar wilde dit leven niet, haar leven niet.

De trein ging niet verder. De verwachting was dat dit twee, drie uur later weer zou gebeuren. Er waren geen bussen. ‘We weten niet of en wanneer ze komen’ zei de medewerker van NS. Daar stonden we. Gestrande treinreizigers op een donkere avond. Het gesloten stationslokaal van Wolvega beschermde ons een beetje tegen de kille wind.

Na tien minuten stopt er een busje, van een keukenbouwer of handige klusser. Een jonge vrouw wordt gehaald door haar vriend. Ze stapt in, daarna weer uit. De schuifdeur aan de zijkant gaat uitnodigend open: iemand een lift naar Heerenveen? Ik zie sommigen snel naar binnen klimmen, anderen schudden nee. Ik ga mee, pas er nog net bij. Met acht onbekenden zitten we in het donker op de laadvloer van de bus.

Ik zie alleen schimmen van mensen om me heen. We zien niet waar de chauffeur heenrijdt en fantaseren over een ontvoering en hoe wij ergens als slaven aan het werk zullen moeten. We lachen als we bij een rotonde dreigen om te rollen. We vertrouwen elkaar en de chauffeur, zomaar. Het is ontspannen, we ontvangen en delen warmte, plezier. Onze avond werd zomaar verrassend anders.

Nu was dit maar een treinreis. Maar zo kan het leven soms zijn, zo kan het gaan op een koude, kille avond. En ik dacht later: iets van het gevoel wat ik had in dat busje, had ik zo graag gegund aan de man, vrouw, aan de jongen of dat meisje, waar die eerdere trein tegen aan was gereden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑