Ontmaskeren

Vandaag is het aswoensdag. Carnaval is voorbij, het bier is op, de Prins is weer een gewoon mens en de maskers zijn terug in de verkleedkist. In de agenda van de kerk begint een periode van bezinning voorafgaand aan het Paasfeest: de veertigdagentijd.

Bij deze dag hoort een bijbelverhaal. Het gaat over Jezus in de woestijn. Hij trekt zich terug, zoekt de eenzaamheid op voordat hij begint aan zijn openbare missie.

Wie is hij? Wat staat hem te doen?

In dat bijbelgedeelte lees ik de worsteling met drie verleidelijke antwoorden daarop. Valkuilen waar hij zijn zekerheid in zou kunnen vinden. Maar die hem niet brengen bij wie hij werkelijk is. Hij is daar tegen opgewassen en ontmaskert deze antwoorden in wat hij zegt en doet.

Drie verleidelijke antwoorden op de vraag ‘ Wie ben ik’.

Als ik ze toepas op mijzelf zou ik ze zo herschrijven.

De eerste verleiding: Ik ben wat ik doe. Ik val samen met mijn werk, met mijn prestaties. Met mijn diploma’s zo je wilt. Ik ben mijn studie, dat is wie ik ben… Wat nu als dat niet lukt? Wat als ik mijn werk kwijtraak, mijn prestaties tegenvallen. Wat ben ik dan? In hoeverre ben jij wat je doet?

De tweede verleiding: Ik ben wat anderen over mij zeggen. Wat ze van me vinden. Of ze me aardig vinden. Het geeft een goed gevoel als je ‘op handen wordt gedragen’. En andersom, juist niet, als er over je geroddeld wordt. Hoe afhankelijk ben jij van wat anderen over je denken?

De derde verleiding: Ik ben wat ik heb. Dat kan gaan om spullen, een huis, een boekenkast vol boeken. Maar ook: gezondheid. Wat als ik dat kwijtraakt? Wat als je lichaam of geest kwetsbaar is, als je chronisch ziek bent? Als het zomaar anders wordt. Wie ben je dan?

Het bijbelverhaal nodigt mij uit om mij steeds weer af te vragen hoe dat voor mij zit. Om verleidelijke antwoorden te ontmaskeren en zo opnieuw te ontdekken wie ik ben en wat mij te doen staat.

Uitgesproken als 7voor1 op woensdag 18 februari 2015 in Het Heim op Hogeschool Windesheim. 7voor1 is een dagelijks bezinningsmoment van 12:53-13.00 uur in het stiltecentrum. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑