‘Geef ons heden ons dagelijks bed, bad en brood’

Deze zin krijg ik niet meer uit mijn hoofd. ‘Geef ons heden ons dagelijks bed, bad en brood’. Het is een variant op een zin uit een oud christelijk gebed, het Onze Vader. Met de woorden van dat gebed leert Jezus zijn leerlingen bidden.

Veel is er aan de oorspronkelijke tekst eigenlijk niet veranderd. Er stond: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Drie woorden zijn toegevoegd: ‘bed, bad en’. Maar het klinkt toch heel anders. Een kleine aanvulling waarmee elk automatisme in het bidden verdwenen is.

Het was bij een workshop die ik bij het studentenpastoraat in Zwolle organiseerde. Via een computer met groot scherm mochten bezoekers één regel van het Onze Vader aanpassen. Wijzigingen bleven in beeld zichtbaar zodat iedereen kon zien hoe het gebed veranderd was. Een experiment om te ontdekken waar het gebed prikkelt of raakt. Wat we willen aanscherpen of liever anders zouden zeggen.

Op de dag dat iemand bij die workshop het woord ‘brood’ uitbreidde naar ‘bed, bad en brood’ vergaderde de Tweede Kamer in Den Haag. Inderdaad, over de minimale voorzieningen voor een mens in ons land. Met of zonder status. Met of zonder paspoort. Met toekomst of niet. Een discussie die gaat over waar de ondergrens ligt van wat een menselijke samenleving genoemd mag worden.

Precies op dat moment werd bij die workshop de tekst van het Onze Vader aangepast. Wie het was weet ik niet. Doet er ook niet toe. Maar in zijn of haar hoofd gebeurde iets. In zijn of haar hart moet ik misschien zeggen. Tweeduizend jaar werden overbrugd. De woorden van Jezus uit de bijbel zonder omwegen verbonden met een vraag uit het hier en nu.

Alsof Jezus spreekt met de mond van een uitgeprocedeerde asielzoeker. En hij ons opnieuw leert bidden, nu met deze woorden: ‘Geef ons heden ons dagelijks bed, bad en brood.’

 

In een lezing vertelde Rikko Voorberg over deze werkvorm rondom het Onze Vader. Dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑