Death Café

We spraken over de dood.

Met een kop koffie, later een glas bier. Zittend op een barkruk. Het eerste Death Café in Zwolle, kort geleden in het Vliegend Paard. Ik organiseerde dat samen met het klooster Zwolle en Buro Ruis.

Niet zozeer als gespreksgroep voor rouwenden, niet als medische informatie avond. Maar een ontmoeting. Een openhartige ontmoeting tussen mensen, tussen mede-mensen. Over de dood. Iets wat ons allemaal raakt, treft. In het nieuws, in beelden van schietpartijen verder weg. Wat ons raakt, heel dichtbij. In iemand om ons heen. In onze eigen sterfelijkheid. We zaten in drie groepen van zo’n zes studenten, en begonnen met één vraag: wat zijn jouw ervaringen met de dood? Ieder kreeg zo’n tien minuten.

We hoorden herinneringen aan een klasgenoot. Die zomaar opeens niet meer in de klas had gezeten. Een vriendin. Over welke kist iemand zou uitzoeken bij haar eigen uitvaart, over muziek. Over ouders en hoe slecht die je soms kennen. Of, toen ik tussendoor bier haalde, hoe de barman spontaan vertelde over een toost die hij zou willen bij zijn uitvaart. Zelf vertelde ik, over wat de dood van mijn vader, ik was 20, betekent voor mijzelf als vader nu. Hoe ik ergens in mijn hoofd een stem heb die zegt dat ik nog minimaal 9 jaar wil leven. Dan zijn onze kinderen alledrie volwassen. De rest is toegift.

Het zijn zomaar gedachten. Soms diepere gevoelens. Door ze te delen worden ze helder. Verhalen ontvouwden zich al pratend, of na een geïnteresseerde vraag van een ander. Het voelde eerst ook wel gek. Ervaringen en gedachten over de dood: ze zijn intiem. Ze zijn intiem, maar tegelijk verbonden ze ons, hoe verschillend ze ook waren.

Toen ik terugging naar huis gingen de verhalen nog eens door mijn hoofd. Het was gegaan over liefde en kwetsbaarheid. Over onze lichamelijkheid. Over angst, maar ook vertrouwen. Over hoe goed – of juist niet – we elkaar kennen.

Dit was onze ervaring: we begonnen met de dood en eindigden met het leven.

Meer weten over Death Café? Kijk op de Nederlandse facebookpagina of de internationale website http://www.deathcafe.com  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑