Als God bestaat

Het was al wat later op de avond. Een paar studenten lopen voor mij uit als we de grote schaars verlichte kerkruimte binnengaan. Ik pak een krukje en zoek een plek. Verderop hangen wat jongeren tegen elkaar aan of zitten stil op de grond. Iemand speelt gitaar, een paar anderen zingen. Eenvoudige liedjes, in allerlei talen.

Met een bus vol Zwolse studenten reisde ik begin juli naar Taizé, een klein dorpje in de Bourgogne in Frankrijk. Na de oorlog ontstond daar een klein oecumenisch klooster. Vooral jongeren trokken er heen voor vrede, stilte en echte ontmoetingen. Dat is nog steeds de kern, ook nu er jaarlijks tienduizenden tieners en twintigers komen.

Ik verwonder me over wat er gebeurt in de week dat we er zijn. Een deel van de jongeren die met ons meegingen heeft niet of nauwelijks een kerkelijke of religieuze achtergrond. Zij ontdekken dat het geloof in Taizé niet te maken heeft met het hebben van bepaalde opvattingen, maar het vorm geven aan een diep verlangen. En hoe je dat verlangen warm houdt.

‘Het is de stilte en het ritme’, zegt één van hen als we in de warme zon met 2000 andere jongeren wachten op een eenvoudige maaltijd. ‘Ik heb ontdekt dat ik vaak niet mijzelf ben. Door verwachtingen van anderen of de rol die ik dan zeg maar speel. Ik wil nu meer laten zien wie ik echt ben’, aldus een ander.

De dagen doen meer met mij dan ik had gedacht. Het zijn de ontmoetingen, de vieringen, de eenvoud van het leven, de vertraging van het ritme. Het zijn de mobieltjes die vaak uitstaan. Het is het vertrouwen van de tachtig broeders die je niets willen opdringen. ‘Ik weet niet waarom, maar ik voelde me met iedereen verbonden’, zei een studente.

‘Als God bestaat, dan heeft het hiermee te maken’, hoorde ik een ander zeggen. Iets of iemand die je doet verstillen, ontdekken wat er echt toe doet. Die je verbindt ook met wie je helemaal niet kent. En die je gevoelig maakt voor wat er in de wereld gewoon niet zou moeten zijn.

 

Deze tekst is gelezen als 7voor1 op Hogeschool Windesheim in Zwolle: een dagelijks meditatief moment van 12:53 – 13.00 uur, met een gedachte voor de dag en een paar minuten stilte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑