De perfecte cirkel

Playtime, dat klonk speels, vrij en vrijmoedig. Daar ga ik heen, dacht ik, toen ik de workshops zag bij het Studium Generale van ArtEZ, de kunstacademie in Zwolle. “Spelen in een overgereguleerde stad”. En: “Question common standards and learn to see the beauty beyond these standards!”. Waar zou dat over gaan?

Ik kwam uit bij twee Duitse kunstenaars, Wermke en Leinkauf, die daar continu mee bezig zijn. Hun beroemdste voorbeeld: op de Brooklyn Bridge in New York vervingen ze de Amerikaanse vlag door een gebleekte witte variant. Resultaat: paniek. CNN en Fox konden de deskundigen over terrorisme niet aanslepen.

In de workshop gingen wij een perfecte cirkel maken. Op de fiets, met oranje hesjes aan. Zo fietsen we met zo’n dertig mensen naar de eerste de beste rotonde in de buurt van ArtEZ. Fietsers hebben voorrang en, zo zeiden de kunstenaars, nergens staat dat je niet een paar extra rondjes mag fietsen om een perfecte cirkel te maken.

De eerste rotonde. We voegden groepsgewijs in, ik was een van de laatsten: er leek een mooie cirkel te ontstaan. Na ongeveer dertig seconden ging een autodeur open. Een man schold ons uit en schreeuwde dat we weg moesten gaan. Veel toeterende auto’s en een aantal die ons van de weg wilden drukken. Een politieauto, toevallig in de buurt deed de sirene aan toen ik net begonnen was aan m’n derde rondje. We stopten bij een sirene, dat was de afspraak. ‘Lafbekken!’, schreeuwde iemand nog naar ons.

De tweede rotonde. Opnieuw starte ik als een van de laatsten. Al snel ontstond een prachtige cirkel. Een man aan de kant van de weg begon te lachen: ‘dit kan alleen in Zwolle’. Hij zwaaide, maakte foto’s. Een voetganger begon een soort dansje: hij deed alsof hij door de cirkel wilde huppelen, deed een paar stappen terug, en huppelde opnieuw.   Hier geen toeterende auto’s, maar iemand die al wachtend vanuit zijn autor riep: ‘is dit kunst of zo’? Een goede filosofische vraag vond ik, terwijl ik nog een rondje fietste. Na vijf rondjes stopten we. Het was gelukt: een perfecte cirkel.

Of het kunst was weet ik niet. Wel heb ik er veel van geleerd. Hoe reageer je als iemand speelt in een overgereguleerde omgeving, zoals vrolijke fietsers op een rotonde? Hoe reageer je op mensen die zich in jouw wereld mengen? Hoe reageer je als de perfecte cirkel van jouw gewoontes en eigen plannen plotseling doorbroken wordt?

15094469_1487974621219798_3476616269536988569_n-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑