Bestaat God?

Een eeuwenoude vraag.
Bestaat God?

Om aan alle onzekerheid over deze vraag een einde te maken besloot ik hem voor te leggen aan Siri. De digitale assistent van mijn laptop, en velen kennen Siri van hun iPhone. Een handige hulpfunctie. Heb je een vraag, vraag het aan Siri. En zij geeft antwoord via haar stem, een link, een website enzovoorts.

Ik vroeg aan Siri: bestaat God? Ik kreeg interessante antwoorden. De eerste keer zei Siri: ‘Ik kan niet echt antwoord geven op dat soort vragen’. Dat vond ik onvoldoende, en ik vroeg het een tweede keer. Siri zei: ‘ik streef naar de scheiding van geest en silicium’. Silicium, het materiaal waar de chips van haar processor mee zijn gemaakt. Daarmee kwam ik dus ook niet veel verder. Het derde antwoord was ‘het is mij allemaal een raadsel’. Misschien waren dit diep mystieke gedachten van een zich ontwikkelende geest in een computer, maar overtuigend vond ik het niet.

Tot het vierde antwoord. Dat hielp mij verder. Bestaat God? Siri zei: “ik zou je willen vragen om spirituele vraagstukken voor te leggen aan iemand die beter is toegerust om die dingen met je te bespreken. In het ideale geval, een mens.”

Met mijn vraag naar God word ik door Siri doorverwezen naar een mens. Afgelopen dinsdag heb ik dat uitgeprobeerd. Ik keek mijn vrouw diep in de ogen, het was per slot van rekening Valentijnsdag. En met dat er zich een warme spanning opbouwde in onze wederzijdse blik dacht ik opeens terug aan mijn zoekvraag en aan Siri. Bestaat God? Het is natuurlijk net als de liefde! Dat is ook een mysterie. Dat is ook geen stoel of tafel. Geen object in onze ruimte. Maar wie ooit iets van liefde heeft ervaren zal nooit meer beweren dat ze niet bestaat! Zou het met God net zo zijn…

Toen ik na al deze gedachten weer mijn aandacht op mijn vrouw richtte was ze inmiddels met wat anders bezig. De zorgvuldig opgebouwde liefdevolle spanning was verdwenen.

Waar was jij zonet? Vroeg ze.

Typisch zo’n vraag die God had kunnen stellen.

Een gedachte over “Bestaat God?

Voeg uw reactie toe

  1. vraag je dominees eens of de hel bestaat? en de duivel en of harry potter wel kosher is– dwalleraar en blinde schapen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑