Hier en nu

Bij het opruimen van een stapel boeken in mijn studeerkamer vond ik een oud boekje van Henri Nouwen. ‘Hier en nu’, heet het. Over leven met aandacht en openheid.

Nouwen schrijft over twee krachten die ons weghalen van de plek en uit de tijd waar wij zijn. Die ons verstrooien, die onze blik vertroebelen en keuzes lastig kunnen maken. Twee krachten, en hij beschrijft ze als twee gedachten.

De eerste gedachte is ‘had ik niet anders…’, de tweede gedachte is ‘wat moet ik als…’. De eerste heeft te maken met het verleden, de tweede met de toekomst.

De eerste heeft te maken met iets van schuld of het gevoel tekort te schieten. ‘Had ik niet wat anders moeten kiezen’, ‘had ik niet wat anders kunnen zeggen’, ‘had ik niet wat anders moeten doen’, zodat nu… moet je er achteraan zeggen. Het kan goed zijn om kritisch terug te blikken, te reflecteren. Maar tegelijk kan deze gedachte ons doen vastlopen. Het verleden zelf kun je immers niet meer veranderen.

De tweede gedachte is bezorgdheid of iets als onzekerheid. Wat moet ik als ik mijn studiepunten niet haal? Wat gebeurt er als ik geen verlenging van mijn contract krijg? Wat als de verkiezingsuitslag anders is dan ik van harte hoop? Ook hier geldt, het kan goed zijn na te denken over wat er kan gebeuren. Maar de gedachte kan met ons op de loop gaan. De tijd die je kunt gebruiken voor het leren van een tentamen kun je prima vullen met het bedenken van tientallen scenario’s waarvan je nooit weet of ze überhaupt ooit zouden kunnen gebeuren.

Beide gedachten kunnen alomtegenwoordig worden. ‘Had ik niet anders’ en ‘Wat nu als…’. Nouwen schrijft: ze halen ons weg uit het heden. Uit het hier en nu. Je kunt zeggen: ze halen onze aandacht weg bij de dingen die we nu doen, ze halen onze aandacht weg bij de mensen die we nu ontmoeten. Ze zorgen ervoor dat we mogelijkheden die we nu hebben soms niet meer zien.

Als jij een van deze gedachten herkent, hoe ga jij ermee om?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑