Stiltecoupé

Ik zat in de trein, in de stiltecoupé. Soms wordt daar veel gepraat, dit keer niet. De zon scheen door het raam naar binnen en ik mijmerde wat over de dingen van het leven. De vrouw naast mij luisterde met haar ogen dicht naar muziek, ze had het geluid zo zacht staan dat ik het niet kon horen. Het was stil.

Plotseling werd de stilte onderbroken. Een telefoon. De eigenaar, een man achter mij, had als ringtone een stevig housenummer geïnstalleerd. Het duurde even, maar hij vond zijn telefoon ergens in een tas en nam op. Ik dacht: ‘ik wil dit niet horen’, maar er was niets anders. En ik was met mijn volle aandacht bij de stem die zou gaan klinken.

Toen gebeurde er iets opmerkelijks. Met de telefoon aan zijn oor zei hij: ‘ja met mij, ik zit in de stiltecoupé. Dus ik kan alleen luisteren’. Daarna was het stil. Ik herhaalde voor mijzelf die ene zin die hij zei: ik kan alleen luisteren. Ik vond het briljant.

Het bleef ook echt stil achter mij. Ik dacht aan de gesprekspartner van de man. Iemand die hem opbelde. Hoe zou dit zijn? Dit kon niet gaan over wat er ’s avond op tafel zou staan. Dit zou geen onderhandeling worden over een arbeidscontract. Iemand belde de man op, met een vraag, met een verhaal, misschien om advies te krijgen. En hoort dan: ‘ik kan alleen luisteren’.

Ik bedacht me wat ik hem zou vertellen. Het zou gaan over een gevoel van onrust waarvan ik niet precies wist wat het was. En dat hij dan gewoon bleef luisteren. Ik kreeg van hem de tijd om te zeggen wat ik te zeggen had. Een onbekende die met mij wacht op de woorden die vorm gaan geven aan gedachten en gevoelens.

De man in de trein legde na een minuut of tien zijn telefoon weer weg. Hij had na zijn openingszin alleen aan het eind nog kort gegroet, verder niets gezegd. Ik zat voor hem, met de zon op mijn gezicht. In stilte bedankte ik hem voor zijn luisterend oor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑