‘Straks pakken ze Pasen ook nog van ons af’

Ergens op twitter lees ik: ‘straks pakken ze Pasen ook nog van ons af’. De nieuwe beschermers van onze nationale identiteit richten hun pijlen na Kerst nu op Pasen. Ik erger me. Ze spellen de folder van de Hema en de berichten van de ministeries. Want o wee als paaseieren voorjaarseieren heten, of ambtenaren het glas van hun lenteborrel niet heffen vanwege Pasen. Niets ontgaat ze.

Wat mij betreft noemt de Hema alle paaseieren voortaan voorjaarseieren. En wenst de minister-president iedereen vrolijke feestdagen in plaats van kerstdagen. Laten we alsjeblieft voorkomen dat christelijke feestdagen ontheiligd worden door pseudo-nationalistisch geneuzel dat vooral bedoeld is om te zeggen dat er een groep is, ‘zij’, die niet bij ‘ons’ horen.

Met Pasen heeft dat niets te maken. Ik nodig iedereen die zich zorgen maakt over christelijke feesten uit om die met anderen te gaan vieren, om erover te lezen, je erin onder te dompelen. Om te ontdekken dat elke vorm van nationalisme ze vreemd zijn. Dat ze vooral grenzen openbreken in plaats van die te bouwen.

Neem Pasen. Een wonderlijk feest. Over dood die overwonnen wordt, over licht dat het donker laat verdwijnen. Grenzen die doorbroken worden, ook tussen mensen. Het is voor mij de bevestiging dat het leven van Christus goed was. En daar lees ik in de bijbel over: in Christus is geen man, geen vrouw, geen Jood geen Griek, geen slaaf geen vrije. Kijk: in het wegdoen van al die hokjes identificeren we ons met Christus. En niet met kwebbelen over paaseieren.

Gelukkig is mijn geloof in Pasen sterker dan krachten die in onze samenleving inspelen op angst voor wie anders is. Daarom blijf ik – dankzij Pasen – geloven in een werkelijkheid waarin het er ten diepste niet om gaat of je man bent of vrouw, rijk of arm, homo of hetero, hoger- of lageropgeleid, sportief of juist niet, lid van de club of niet, Marokkaan of Fries, GroenLinkser of PVV-er en zelfs niet nationalist of wereldburger.

Daarom vier ik volgende week Pasen.

Deze tekst sprak ik vandaag uit als 7voor1 op Hogeschool Windesheim. 7voor1 is een dagelijkse gedachte voor de dag, uitgesproken om 12:53 in het Stiltecentrum van de hogeschool, gevolgd door een paar minuten stilte. Ongeveer dertig medewerkers/studenten leveren om de beurt een bijdrage. 

Een gedachte over “‘Straks pakken ze Pasen ook nog van ons af’

Voeg uw reactie toe

  1. HET cHRISTELIJKE PASEN, OOH OH WAT MOET JIJ NOG VEELLEREN OER DE JOODSE JEZUS CHRISTELIJK PASEN BESTAAT NIET dat is je religieuse kerkelijke vol op leugens gebasseerde opvoeding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑