Pasen. Of over de maffia, komkommers en gewassen voeten

Een foto op internet brengt mij in een zwaarbewaakte gevangenis ten zuidoosten van Rome. Ik zie mannen met een bijna kaalgeschoren hoofd. Ze waren lid van de maffia. De politie had hen opgepakt en rechters hebben hen tot gevangenisstraffen veroordeeld van soms dertig, vijftig jaar of levenslang. Wat ze precies op hun kerfstok hebben weet ik niet, maar het zal niet mals zijn.

Een tweede foto toont hoe de paus hen opzoekt. Hij loopt door een smalle gang waar een dikke blauwe deur voor hem openstaat. Paus Franciscus was daar op de donderdag voor Pasen. Het is het begin van het paasfeest, het feest van het nieuwe begin. Christenen gedenken op die Witte Donderdag het laatste avondmaal van Jezus. Dan klinkt ook het verhaal van Judas, de mens die geld verdient door zijn vriend Jezus te verraden en hem te laten arresteren.

Voorafgaand aan dat laatste avondmaal waste Jezus de voeten van zijn leerlingen: hij wilde mensen dienen door liefde te delen. En precies dat deed de paus ook. In de kapel van de gevangenis waste hij de voeten van twaalf gevangenen: negen mannen en drie vrouwen. Voeten die de wet overtreden hadden. Getuigen van bloed dat vloeide na brute moorden. Voeten waarmee mensen geschopt waren om ze te bedreigen of af te persen. De paus waste deze voeten, en kuste ze.

Na de viering aten ze samen zelfgebakken cake. De paus kreeg courgettes en komkommers mee die de gevangenen zelf geteeld hadden in hun moestuin op de binnenplaats. Misdadigers die in de Verenigde Staten en wellicht het Turkije van de toekomst misschien wel de doodstraf hadden gekregen. De paus omhelsde ze en waste hun voeten.

Toen de cake op was, vertrok de paus weer. Hij nam de gevangenen niet mee naar buiten. De negen mannen en drie vrouwen moeten eerst hun verdiende straf uitzitten. Tijd om hun verleden onder ogen te zien en te gaan dromen van een nieuwe toekomst. Kan dat? Gaat dat lukken? Misschien begint het met hun voeten, die vorige week zijn gewassen met menselijkheid en hoop op een nieuw begin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑