Een astronaut met een kruis op zijn schouder

In een vrij uurtje stond ik in Museum de Fundatie oog in oog met een twee meter grote astronaut, een beeld van kunstenaar Joseph Klibansky. Het beeld was helemaal wit, het vizier van de helm bronskleurig. Het glansde. Op een van de schouders van de astronaut rustte een bijna vier meter lang kruis. Glad gepolijst, bronskleurig en ook glimmend. De vrije arm van de astronaut wijst haast juichend omhoog.

‘Leap of Faith’, heet het werk. Sprong in het geloof. Traditioneel een uitdrukking van de sprong die een gelovig mens maakt in het niet zeker weten van het geloof. Best spannend, hoe weet je dat je het goede doet? Hoe weet je dat je je niet bezighoudt met luchtkastelen? En: waar kom je uit als je die sprong waagt? Wat verwacht die God van je en wat niet?

Een student die ik toevallig tegenkwam in het museum zei: “dit zet mij aan het denken over de zwaartekracht”. Inderdaad dacht ik toen, een astronaut ervaart geen zwaartekracht. Of, op de maan veel minder dan op aarde. Springen is daar veel makkelijker. Een kruis op je rug weegt niet zo veel. Hoeveel moeite kost een ‘leap of faith’ eigenlijk?

Ik moest denken aan iemand die hoorde dat ik predikant ben en toen tegen mij zei: ‘o dus jij werkt ook in de vrije tijdsindustrie’. Religie, of breder geformuleerd, een levensbeschouwing, is in mijn ogen een ‘way of life’. Die training vraagt, inzet, continuïteit, discipline. Vergelijk het met een sporter. Maar is dat wel zo? Kan het niet ook veel lichter, losser, en is religie niet ook gewoon een vorm van ‘vrijetijdsbesteding’ wat je er een beetje bij doet? Waarbij een sprong in het geloof net zo weinig moeite kost als een astronaut die met een kruis op zijn rug een sprong maakt op de maan?

Oog in oog stond ik met de twee meter hoge astronaut. Het brons van het vizier van de helm was zo glad dat ik mijzelf er helemaal in weerspiegeld zag. Zo keek ik een aantal minuten via het beeld van de kunstenaar, naar mijzelf.

2 gedachten over “Een astronaut met een kruis op zijn schouder

Voeg uw reactie toe

  1. HET KRUIS MISBRUIKEN, GEEN PASTOR IN JULLIE KERK BELIJD JEZUS, EN ZELFS EEN VERTELT “DOOD”LEUK, DAT DE HEL DUS VERDOEMENIS NIET BESTAAT, M.A.W. JEZUS LIEGT, DE BIJBEL IS NIET WAAR EN PKN JOURE IS EEN EIGEN RELIH=GIEUZE BEWEGING, NET OALS DE STILLE HUP M.B.V. DE WERELD- KAN DE KERK HET NIET MEER AAN? EN DAN HULP AAN IEDEREEN??? ZONDER DE MIKS WERKERS IN TE SCHAKELEN NEE NET ZOALS DEZE ONGELOVIGE KUNSTENAAR HEEFT PKN BEKERING NODIG EN ZEKER CHRISTEN LEDERS, GEEN THEOLOGISCHEGOLDDIGGERS EN BIJ EN HONING WERKERS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑