‘Iedereen gaat maar dood en de rest drinkt bier in het café’

Deze zin komt uit een oud nummer van De Dijk, ‘Niemand in de stad’, heet het. Met een goed glas bier op een donkere avond is het een heerlijk nummer waarop ik melancholisch kan wegdromen: mijmerend over leven en dood, over wat blijft en verdwijnt, al wat vergankelijk is.

In de herfstvakantie was ik een week lang in een klooster, in stilte. Op een of andere manier confronteerde het leven in het klooster mij met dat woord: vergankelijkheid. Er waren geen digitale prikkels waardoor mijn zintuigen zich openden voor wat er zich elke dag voordeed. Zo genoot ik van de solozang van één van de monniken tijdens de getijden. Een enkele regel, zo zuiver, zo helder, zo breekbaar. Erna was het even stil, tijd voor de laatste toon om volledig op te lossen in de hoogte van de kerk.

Dat mooie moment: opeens was het weg, was het er niet meer. Net als de prachtige kleuren in de fruitboom in de tuin. Een oude monnik wees mij die boom aan, ik moest gaan kijken, direct. Een schilderspalet noemde hij het. De zon scheen door de herfstbladeren van de boom en toonde alle varianten van rood, geel, oranje, bruin en groen. Ongelofelijk mooi.

Een half uur later was er weinig van over. De zon stond inmiddels anders. De volgende dag, zelfde tijd, was het bewolkt: geen schilderspalet te zien. Een paar dagen later zouden alle bladeren gevallen zijn. Een ervaring van onmetelijke schoonheid en van vergankelijkheid. Het was er even, kort, een moment. Toen, en daarna niet meer.

Ik was blij dat ik naar de oude monnik geluisterd had. Maar hoe vaak doe ik dat niet? Leef ik voorbij aan momenten, ontmoetingen, kansen die er daarna niet meer zijn. Voorbij. Weg.

Het klooster confronteerde mij met de vergankelijkheid van alle dingen. Het maakte mij niet onrustig merkte ik. Eerder wekte het een verlangen. Een verlangen niet melancholisch weg te dromen maar om te proberen goed op te letten en met aandacht te leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑