‘Elke tijd heeft zijn eigen mythes’

Zo was er een tijd waarin onze voorouders geloofden dat ze de wereldzeeën over moesten varen om nieuwe landen te veroveren en een gouden eeuw te maken, overigens wel alleen voor henzelf. Of, ander voorbeeld, de tijd waarin men geloofde dat pensioenen betaald konden worden uit investeringen in clusterbommen en ander wapentuig.

Elke tijd heeft zijn eigen mythes.

Elk volk heeft ook zo zijn mythes. Grutte Pier kaapte in de 16e eeuw 28 Hollandse schepen en gooide de bemanning overboord. Hij geloofde dat hij vreemd volk buiten Friesland moest houden. Thierry Baudet beweert dat er een joods-christelijke traditie is, waarmee we de homeopatische verdunning van ons eigen volk kunnen tegengaan. Hij construeert van die traditie een soort moderne stamideologie. Zoals gezegd: elke tijd, elk volk heeft zijn eigen mythes.

Tegenover die mythes hoor ik deze dagen het kerstverhaal. Een oud verhaal dat al die mythes ontkracht. In dat verhaal van kerst zijn het niet de machthebbers om wie het werkelijk gaat. Gaat het ook niet om geld. Het verhaal brengt ons bij een kwetsbaar kind dat niets heeft. In dat verhaal gaat het over mensen voor wie geen plek is in de samenleving. Let maar op: na de geboorte van Jezus is het eerste wat Jozef en Maria doen: vluchten. Het draait hier niet om murenbouwers en de prikkeldraadspanners, maar om wie met gevaar voor eigen leven vluchten moet.

En tot slot, het verhaal gaat niet om een ideologie van het eigen volk. Als er iets is wat dit kind zal doen als hij groot geworden is, is het grenzen doorbreken. Grenzen die mensen maken om zich op te sluiten in de bubbel van hun eigen volk of ideologie. Als Jezus rondtrekt gaat het hem niet om zijn eigen volk maar om iedereen. Hij zoekt ze op: vreemdelingen, gekwetsten en wie niet mee mag doen

Elke tijd, elk volk heeft zijn eigen mythes.

Geef mij maar dit verhaal. Dit verhaal dat mij vertelt hoe en waar – in Godsnaam – liefde te vinden is, liefde die al ons verstand en al onze mythes te boven gaat.

Een gedachte over “‘Elke tijd heeft zijn eigen mythes’

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑