Als Valentijnsdag en Aswoensdag samenvallen

Vandaag is de gedenkdag van de heilige Valentinus, de beschermheilige van de liefde. En in de kalender van christelijke traditie is het vandaag ook aswoensdag. De eerste dag van de voorbereidingstijd op het Paasfeest, een bezinningsperiode. In sommige kerken kent men daarbij het ritueel van het askruisje: je krijgt twee strepen as op je voorhoofd, in de vorm van een kruisje. Daarbij wordt gezegd: ‘Gedenk, mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren’.

We zijn als mensen kwetsbaar, kunnen veel maar lopen ook tegen ons onvermogen aan. Onze onwil, onze fouten. Bij dat askruisje horen geen slogans als: ‘willen is kunnen’, ‘geluk is een keuze’ of ‘het leven is een feestje maar je moet zelf de slingers ophangen’. Nee. Er klinkt: ‘Gedenk, mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren’. We worden met beide benen op de grond gezet.

Vandaag valt Aswoensdag op Valentijnsdag: de feestdag van de liefde. Daarover hoorde ik in de trein twee dagen geleden een gesprek tussen twee jongens. De ene vertelde over een date: ‘het was geweldig en ik was echt verliefd aan het worden’. Maar die ochtend, voordat hij in de trein stapte, had hij een bericht van zijn date gekregen. Ze had getypt: ‘ik ben niet zo van de relaties’.

Een subtiele manier om hem te zeggen dat ze hem niet zag zitten. De jongen had dat goed begrepen en trok ter plekke in de trein de consequenties Hij pakte zijn telefoon en belde iemand op. Dat bleek een bloemist te zijn. Dit hoorde ik hem zeggen: ‘gisteren heb ik een bestelling gedaan voor Valentijnsdag bij jullie, die wil ik graag annuleren’.

Het annuleren van een bestelling voor Valentijnsdag. Het was een tragisch moment dat de hele treincoupé zwijgend droeg. Wat valt er ook te zeggen. We voelden mee met zijn verlangen naar liefde en de duidelijke afwijzing die daarop volgde. Wij zijn kwetsbare mensen en worden soms keihard met beide benen op de grond gezet. Valentijnsdag en aswoensdag vallen hier letterlijk samen. In gedachten prevelde ik: ‘Gedenk, mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑