‘Je ziet Hem niet, want Hij is doorzichtig’ 

 

Een klein meisje vertelt over God: … ‘God is overal. In de kamer, bij de deur, bij de kast. Hij is ook op jouw neus. Maar je ziet hem niet, want hij is doorzichtig.’

Het zijn niet alleen barbiepoppen, de zandbak en snoepjes die door haar soms eigenwijze koppie gaan. Ook wat ze ervaart van God kleurt het leven van dit meisje. En ze heeft er zelfs woorden voor om erover te vertellen; een ander houdt het misschien voor zich, of drukt het uit in een tekening of spel.

Een kind kunnen we het geloof niet leren, denk ik. De vraag is niet of en hoe we dit meisje het geloof zouden kunnen bijbrengen of aan haar kunnen overdragen. Natuurlijk, er is voldoende wat we haar kunnen meegeven aan kennis over de bijbel. Er  zijn genoeg liedjes die we haar kunnen aanleren, of rituelen om dat geloven vorm te geven. Heel belangrijk. Maar geloof op zich leren, dat doen we daarmee niet.

Nee, eerder is het de vraag hoe we haar kunnen helpen haar gods-ervaringen te verwoorden of te verbeelden. Eerder is het de vraag: hoe kunnen wij haar ontvankelijkheid stimuleren voor wat groter is dan wij? Welke liedjes, verhalen en rituelen kunnen daaraan bijdragen? Hoe kunnen we haar benaderen, niet als iemand in wie we iets van geloof willen stoppen, maar als iemand in wie God werkt, in wie iets van God te ontdekken is?

Wat geldt voor dit meisje geldt ook voor grote(re) en oude(re) mensen. Er gaat van alles in om: hoop, onzekerheid, angst, verwondering, dankbaarheid enz. En ook God. Misschien is het verstopt geraakt, verdonkeremaand of staat het stand-by. Soms komt het er opeens verrassend uit, en blijkt een ander (oud/jong) een vindplaats van God.

Dat meisje zei het trouwens al.

God: je ziet hem niet, want hij is doorzichtig. Maar hij is overal.

Ook op jouw neus.

Martin Jans

 

via het hoofdmenu keer je terug naar de pagina ‘kind en spiritualiteit’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑