Over God en sinterklaas…

Een groepje kinderen liep naar school. Een jongen (7) zegt: ‘God bestaat niet’. ‘Nee joh’, zegt een ander, ‘je bent in de war met Sinterklaas’.

Een moeder vertelde mij dit bijzondere gesprek. De kinderen zijn in een leeftijd dat het geloof in Sinterklaas gaat wankelen. Het blijkt, zo zegt het tweede jongetje, bij geloof in het bestaan van Sinterklaas toch om iets anders te gaan dan geloof in het bestaan van God. Soms beweren mensen het tegenovergestelde. God zou op een soort Sinterklaas lijken en andersom. Net als de vraag hoe een paard over daken kan lopen zonder er vanaf te vallen komt er na verloop van tijd twijfel aan een magische god. Dat laatste hoort bij de geloofsontwikkeling. Toch kun je je afvragen of voor een kind God en Sinterklaas zo sterk op elkaar lijken.

Kinderen maken contact via de rol die iemand speelt/heeft. Dat beweert Kitty Bouwman in De spiritualiteit van je kind. Tot ongeveer zes jaar, zo schrijft ze, maken kinderen contact met anderen via rollen: ze kunnen niet zomaar omschrijven wat een dokter, leraar of politieagent doet, zij doen ‘in het contact ervaringen op die aan deze rollen gebonden zijn’. Niet zozeer via een persoon, maar de ‘reeks samenhangende gedragingen die meer bij een bepaalde positie horen’. Zo hoort bij een politieagent een auto met strepen, een pet, bekeuringen en de gevangenis. En bij de rol van een dominee een kerk waar het over Jezus gaat, bijbellezen, een toga. Dit verklaart ook wat maakte dat een klein meisje de dominee eens ‘Jezus’ noemde.

Bij God hoort dan ook wat anders dan sinterklaas. Bij Sinterklaas horen cadeautjes, pepernoten, een wit paard, mijter, baard, pieten, stoomboot en bepaalde liedjes. Bij God horen verhalen uit de bijbel, Jezus, andere liedjes, bidden, een kaarsje aansteken, kerk, hemel, dood. Het is dan ook maar de vraag of kinderen God en sinterklaas door elkaar halen. Met beiden komen kinderen op een verschillende manier in contact en beiden hebben een andere rol in het leven van een kind.

Daar zeggen kinderen soms zelf ook wel wat over: ‘Mam, God kan zich wel in duizend stukjes verdelen’, dat is de ondertitel van het boek van Kitty Bouwman. Dat zal het kind niet over Sinterklaas zeggen. Of: ‘God drinkt alle mensen op als ze dood zijn’ en ‘In God zijn baby’s’, wat ik onze kinderen hoorde zeggen. In hun magische verbeelding drukken ze hier eerder iets uit als ‘alles in allen’ (of andersom), God als bron, oorsprong, bestemming, alfa en omega: al die oude woorden die iets uitdrukken van de samenhang van leven en dood, verbondenheid van alles wat leeft. Die gedachten horen voor hen niet bij Sinterklaas denk ik.

Misschien wel een mooie taak voor opvoeders om te vertellen dat de Heilige Nicolaas (die echt heeft bestaan) juist vanuit zijn geloof in deze God aandacht had voor mensen die arm waren en zorg bood aan kinderen.

 

via het hoofdmenu keer je terug naar de pagina ‘kind en spiritualiteit’

2 gedachten over “Over God en sinterklaas…

Voeg uw reactie toe

  1. Met name het idee van cadeautjes krijgen houdt kinderen er van af om te twijfelen aan sinterklaas. Je wordt als kind daadwerkelijk beloond voor je goedgelovigheid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑